mc körkort stockholm

Har du en önskan om att ta MC körkort i Stockholm?

Friheten på den öppna vägen är en fantastisk känsla och för många handlar det bara om att få den friheten. Det är en obeskrivlig känsla när du glider genom kurvor med bara vinden som flyger förbi ditt ansikte! Här kommer några tips för dig som går i tankarna om att börja ta ditt MC körkort eller för dig som är mitt i resan av ta ditt MC körkort i Stockholm. 

Först av allt är det bra om du bestämmer dig för om du vill utbilda dig i lätt, mellan eller tung MC.

Hur väljer man rätt motorcykel?

Det finns några saker du kan ha i åtanke som; vilket syfte din kommande motorcykel skall tjäna:

  • Kommer du att åka dagligen, till exempel pendla till jobbet? 
  • Kommer dina äventyr att äga rum på asfalt eller terräng eller på grus? 
  • Tar du ditt MC körkort med avsikt att köra fort och vara äventyrlig?
  • Eller är du en blivande motorcyklister som drömmer om härliga utflykter på motorvägar eller längsmed kurviga natursköna vägar?
  • Kommer du främst färdas ensam på motorcykeln eller kommer ni vara två?
  • Vilka bekvämlighets funktioner skulle göra det enklare när du/ni är ute på upptäcktsfärd?

Jag skulle säga att den perfekta motorcykeln är den som passar dig och din livsstil. Men precis som med alla fordon kan man inte bara gå ut och köpa den mest kraftfulla motorcykeln till sig själv och börja köra. Detta eftersom det finns ett antal lagar och regler som kan begränsa ditt val beroende på vad du får köra utifrån ditt MC körkort. MC körkortet är alltså avgörande för vilken typ av motorcykel du får handha och därav bra att ha i åtanke när du bestämmer vilket typ av motorcykelkörkort du önskar ta.

A1 – körkort får du köra lätt motorcykel

A2 – körkort får du köra mellanstor motorcykel

A – körkort får du köra tung – alla motorcyklar på marknaden

Skyddsutrustning för MC-cyklister

För att vara säker på vägen måste du bära en hjälm och skyddsutrustning som skyddar ditt huvud mot alla slags stötar. Detta inkluderar skyddskläder av läder eller andra starka material samt skyddsglasögon/ögonskydd, kraftiga stövlar eller kängor med tjocka sulor, handskar och ryggskydd. Hjälm och övrig utrustningen ska kontrolleras regelbundet för eventuella slitage och skador och utrustningen skall alltid vara i bra skick, fri från skador så att den är säker att använda.

Riskutbildning för motorcyklar är ett måste innan man avlägger kunskaps- och körprovet.

Motorcyklar innebär många risker jämfört med andra typer av fordon. Motorcykelförare måste därför genomgå två separata kurser för att kunna utföra sina uppgifter på ett säkert och effektivt sätt: Del 1 som behandlar alkoholrelaterade frågor och bland annat hantering av trötthet i trafiken och andra riskfyllda beteenden. Del 2 innefattar bland annat hastighet och säkerhet vid körning under olika förhållanden samt andra riskbeteenden som kan leda till olyckor eller ännu värre. Dessutom finns det också särskilda instruktioner för hastighet och en manöverbana där du lär dig bromsteknik i vått väder som snöfall som gör det svårt att se vad som kan ligga framför en på grund av att synen är begränsad etc. Om du går på en trafikskola anmäler skolan dig till riskutbildningen. Om du utbildar dig privat, får du själv kontakta utbildaren där du vill göra din riskutbildning.

Körskola eller privat?

Om du planerar att lära dig köra motorcykel privat måste du ha en bra handledare. Din handledare måste ha körkort och antingen följa med dig som passagerare eller köra sin egen motorcykel. Om läraren kör kan han eller hon bara ha en elev med sig åt gången. När du övar måste handledaren ha sitt körkort med sig. Det ska också finnas en grönvit skylt med texten ”ÖVNINGSKÖR” tydligt synlig bakifrån – den kan till exempel fästas på ryggen. Handledaren ansvarar för vad som händer under övningskörningen och räknas som förare. Om du väljer att lära dig köra motorcykel via körskola är det viktigt att du tar dig tid och hittar en som passar dig. Tänk på din budget och vilken typ av undervisning du är ute efter. Om du har ett upptaget schema bör du leta efter en skola som erbjuder flexibla schemaläggnings alternativ. Du bör också se till att instruktörerna är certifierade och har erfarenhet av att undervisa. När du har begränsat dina val kan du läsa recensioner och prata med vänner eller familjemedlemmar som har tagit lektioner från de skolor du överväger. Med lite forskning kommer du garanterat att hitta den perfekta körskolan för dina behov!

Motorcyklar är ett utmärkt sätt att se sevärdheter och få lite frisk luft. De är också väldigt roliga att köra! Jag hoppas att vi ses ute på vägarna snart. Under tiden önskar jag dig lycka till med att ta ditt mc körkort i Stockholm. Jag är säker på att du kommer att klara dig bra! Kom bara ihåg att alltid vara säker när du kör. Och ha kul!

Tack för att du läste, jag hoppas det var till hjälp i din resa av ta ditt MC körkort. Kör försiktigt!