Lösullsisolering - installation

Varför ska man isolera huset med lösull?

Det finns många fördelar att isolera huset med lösull. Man kan med fördel isolera taket eller vinden med lösullsisolering men även golv går bra att isolera med denna metod.

Vad är det då för skillnad på olika typer av lösull, exempelvis stenull och glasull?

För det första så är det viktigt att reda ut lite olika begrepp inom isolering. Du kanske har hört ordet ”mineralull” vid något tillfälle och undrar vad det är för slags isolering.

Mineralull är ett samlingsnamn som innefattar både stenull och glasull.

Mineralull är ett utmärkt isoleringsmaterial eftersom det är lätt och har goda isoleringsegenskaper. Det kan skapa ett behagligt inomhusklimat, varför det är ett populärt val för husägare. Om du letar efter ett sätt att förbättra hemmets isolering är mineralull ett bra alternativ att överväga. Denna typ av isolering tillverkas av olika typer av mineraler som exempelvis sten, glas eller liknande.

Så, mineralull kan vara både stenull och glasull. Vad är det då för skillnader mellan stenull och glasull och vilken typ av lösullsisolering är bäst för ditt hus?

Fördelar med stenull

Isolering är en viktig del av varje hem, och det finns flera alternativ att välja mellan. Ett alternativ är stenull.

Här är några av fördelarna med att använda stenull:

  1. Denna typ av isolering är mer brandsäker än andra typer av isolering
  2. Stenull drar inte till sig vatten på samma sätt som annan isolering och kan därför användas vid konstruktioner som är utsatta för fukt.
  3. Den är mer styv, vilket gör den idealisk för användning i fuktkänsliga konstruktioner.

Om du letar efter ett isoleringsalternativ som erbjuder överlägset brandskydd och styvhet är stenull ett utmärkt val.

Fördelar med glasull

Glasull är ett annat bra alternativ och här är två skäl till varför det är på detta viset:

  1. För det första är glasull mer elastisk än stenull, vilket innebär att mindre plast behövs för isoleringen. Då plast har en negativ effekt på värmeisolering är detta ett stort plus.
  2. För det andra isolerar glasull faktiskt något bättre än stenull. För att stenull ska uppnå samma nivå av värmeisolering måste densiteten (eller vikten) ökas avsevärt. Det gör att man får en högre materialförbrukning och totalvikt.

Finns det några andra fördelar med stenull och glasull?

Det finns en del fördelar som båda materialen delar, bland annat ljudisolering.

Stenull är ett vanligt val vid ljudisolering av innerväggar. Anledningen till detta går att finna i dess fiberstruktur samt dess vikt.

Glasull å andra sidan fungerar också bra vid ljudisolering. Anledningen till detta är att det inte behövs lika mycket glasull som stenull för att få till en effektiv ljudisolering vilket gör att arbetet går snabbare och är mer lätthanterligt.

Som du kan se så finns det fördelar med både stenull och glasull och båda typerna lämpar sig väl vid lösullsisolering av ditt hus. Vilken typ av lösullsisolering du ska välja beror på förutsättningarna och båda typerna är bra val.